2017年8月20日 星期日

【一起葡過的假期~葡萄牙自駕遊】行程篇

今年第一個旅行目的地選擇了葡萄牙, 開心時間過得特別快, 十二日葡萄牙之旅, 轉眼間便順利結束。今次葡萄牙之旅, 所見所聞跟歐洲國家大不同, 好有新鮮感。南部海岸風景遠超預期, 隨處可見的藍白色瓷磚配以獨有畫作, 為葡國建築增添亮點, 加上食宿皆比預期理想, 令旅程更加精彩、難忘、滿足 !

航線
香港沒有直航機到葡萄牙, 所以有很多航線選擇, 一切以時間及價錢為考慮因素, 一月份見到英航來回里斯本經濟艙機票只需五仟多, 價錢及時間都不太差, 就買下機票, 連稅每位5460港元。英航經由倫敦轉機, 點知出發前兩星期, 倫敦橋發生恐襲事件, 英航壞電腦, 又撞正英國國會提前大選, 以及英航公會宣佈六月中擺工, 好彩一切順利, 來回程都未受影響
租車
以大行及價錢為先决, 格價後選擇了Sixt, 最平的自動波車款是福士UP, 跟另外兩款較高級別的福士Golf及寶馬1系, 總數其實相差無幾, 但同伴對治安非常有戒心, 堅持越cheap越好, 盡量減低賊佬關注度, 另外據聞葡萄牙有唔少山城, 路面都比較狹窄, 但事實又唔多覺, 所以最終訂了最低的福士UP級別。八天車租連全保、軚窗保、偷車保及電子道路收費服務, 合共484歐。取車當日, 發現價錢跟訂價不同, 職員謊說因訂價未計入機場稅, 後來發現是被加入Roadside Protection, 估唔到大行嘅操守都咁衰。租車公司的櫃台就在客運大樓之內, 入境後轉右直行就看到
今次俾咗架近乎全新日產車仔, 1500cc但好食油, 油費每公里折算約$1.1港元
貨幣
葡萄牙貨幣是歐元, 因為今年狂吹美國會加息幾次, 啲吹水專家預測美元兌歐元會去到一算, 所以一直無出手, 匯率就由年頭8.1幾一直升到出發時嘅8.9幾, 結果越等越衰, 攪到使費貴了不少

上網SIM咭
選用了Vodafone最便宜的兩款上網SIM咭, 一款是15日15G數據流量, 價錢是15歐, 另一款是500分鐘通話/SMS加3G數據流量, 價錢是10歐, 購買時毋須登記護照, 即插即用, 不須任何手動設定
Vodafone店在客運大樓之內, 入境後向右望就看到
行程
近年的準備工作越做越懶, 多數買了機票後才規劃行程, 加上網上關於葡萄牙資料不多, 只做個粗略路線就算, 今次全程頭尾十二日, 初定行程時, 南部的Lagos不在範圍之內, 所以時間相當充裕, 後來看過熊大兔兔網誌後, 才加入南部的Benagil Beach Sea Cave, 令行程變得緊迫, 幸好這個部分沒有令我們失望。如果能夠及早把南部納入行程內, 就能以波圖入里斯本走的方式買機票, 不但減少車程令行程更順, 更可以省下兩天租車費及路費, 一舉兩得, 可惜一切來得遲了。今次的行程如下:
Day 1  里斯本 - Lagos, 住宿:Hotel Marina Rio, 由里斯本前往300公里外的南部Lagos, 中途先遊里斯本耶穌像
然後前往南部渡假勝地Lagos
Day 2  Lagos - Sintra, 住宿:Tivoli Sintra, 早上先參加船河, 遊覽最期待的隱世沙灘Benagil Beach Sea Cave
南部海岸景色比澳洲大洋路有過之而無不及
驅車到Sintra鎮之前, 停一停羅卡角(歐洲天涯海角)
Day 3  Sintra - Obidos, 住宿:Hotel Josefa D Obidos, 早上遊覽Sintra皇宮
及摩爾人城堡
餘下時間留給舊城Obidos
Day 4  Obidos - Coimbra, 住宿:Hotel Oslo, 先到葡萄牙三大世遺修道院之二, 分別是Alcobaça
及Batalha
然後到大學城Coimbra參觀歐洲最古老大學及最美麗圖書館
Day 5  Coimbra - Guimaraes, 住宿:Casa do Juncal, 中途停一停Aveiro
及Costa Nova
再快遊Braga
然後落腳Guimaraes
Day 6-7  Guimaraes - 波圖, 住宿:Douro Apartments - RiverTop, 停留波圖兩天作市內觀光
Day 8  波圖 - 里斯本, 住宿:Hotel Lisboa Tejo, 中途停遊Tomar
然後返里斯本還車
Day 9-11 里斯本市內觀光, 住宿:Hotel Lisboa Tejo

下一篇: 一起葡過的假期~葡萄牙自駕遊 Day 1

9 則留言:

  1. 9月中我飛英國都係租Sixt既車,希望到時唔好出現衰野啦!

    回覆刪除
    回覆
    1. 我都有責任, 無cross check張單!

      刪除
    2. 2014年在德國租車另一間租車公司都呃我話我有租用GPS。回港後才發覺給過左visa數,經理論和提出證據後經visa退返錢畀我,但我都蝕左匯價。

      刪除
    3. 小數目博你覺得煩, 廢事追究, 呢啲唔老實嘅做法好討厭, 認真唔要得!

      刪除
  2. I've never use Sixt before. I don't have any problem with Hertz or Avis either in Australia or overseas.

    回覆刪除
    回覆
    1. 我只係第一次幫襯Sixt,暫時未知有無事發生,希望無。

      澳洲我幫襯過AVIS和HERTZ。部份AVIS職員啲服務態度真係一流差。

      紐西蘭就第一次幫襯AVIS,服務好好。

      香港AVIS我有遇到部份客服人員無咁禮貌既服務,問多兩句就畀聲氣啲客聽。

      刪除
    2. 我第3次用Sixt, 頭兩次都無問題。好果佢問下我哋, 加個option都無所謂, 多個保障, 不過今單明騙我, no good !
      我上次去檳城租Avis, 半年後話我無俾錢, 再扣多一次信用卡, 我打去香港AVIS求助, 有個男CS好縮骨又無禮 (可能同一人), 佢地堅持無重覆收費, 唯有經信用卡銀行解決, 最後同樣蝕左匯價 !

      刪除
  3. 回覆
    1. 羅卡角見到吉卜賽扒手, 里斯本都覺得有啲, 其他地方唔多覺, 個人覺得整体上ok, 起碼無明搶, 只要提高警覺應該無乜問題!

      刪除